Swedese och Sara N Bergman i hållbart konstsamarbete

Från utslitna Laminovävar till unika konstverk

Upptäck

I Swedeses samarbete med konstnären Sara N Bergman får gamla bärvävar som suttit i Laminofåtöljer under flera decennier en ny roll - som konstverk.

I ett ombyggt missionshus i Höganäs sitter konstnären Sara N Bergman på betonggolvet i sitt målarrum och breder ut gamla linnevävar framför sig. Vävarna bär på en lång historia. De har suttit under varsitt fårskinn i en Laminofåtölj under många, många år. Nu ska de få nytt liv som konst.

För att förlänga livslängden på sina kunders Laminofåtöljer har Swedese de senaste åren tagit in utslitna fåtöljer och renoverat dem till originalskick som tål att älskas i många år framöver. När fåtöljerna kommer in på fabriksgolvet i Swedese två småländska fabriker plockas fårskinn och linneväv av för att ge plats åt en ny klädsel. Det gamla materialet vill vi återanvända så mycket som möjligt av, till och med de utslitna vävarna.

– Vi vill visa att framtiden har nya möjligheter. Man måste kanske omvärdera vad saker egentligen är. I detta fall valde vi en gammal bärväv från fåtöljer. Vävarna har haft sin funktion i flera decennier, nu blir de konstverk som håller minst lika länge till, säger Linus Davidsson, Swedese Repair.

Vävarnas kanter är rufsigt fransiga, färgerna skiftar och här och var syns fläckar och märken efter alla års användning. Sara väljer noga ut delarna med vackrast patina för att måla på.

Ett av de unika konstverk som Sara skapat för Swedese

Sara N Bergman Foto: Jesper Brandt

– Jag blev jätteglad när Swedese presenterade den här idén om att renovera fåtöljer och ta till vara på så mycket av det gamla materialet som möjligt. Jag älskar återbruk och det går ju inte att fejka sådant här slitage. Det är så fint med alla fläckar och linjer, de finns på vävarna för att de har slitits och använts, säger Sara och stryker över det kraftiga tyget.

– Jag gillar den här lite grova ytan, man behöver gnugga in färgen med penseln. Sen älskar jag att hitta någon gammal fläck som man kan lägga precis där jag ska måla ögat så att det blir som en skugga.

"Det är så fint med alla fläckar och linjer, de finns på vävarna för att de har slitits och använts"

På det rustika träbordet trängs små keramikfat fyllda mer färg med stora urnor fulla av penslar och pennor. Den franska bulldoggen Kerstin ligger och snarkar högljutt i en fluffig hundbädd på golvet och i hörnet står mängder av gamla tavlor staplade med baksidan utåt. Det är dem Sara målar på till vardags.
Sara köper gamla tavlor som står och samlar damm på loppisar, vänder på dem och målar sina karaktäristiska ansikten på baksidan. De bakvända tavlorna har vunnit stor popularitet och finns representerade på gallerier världen över. Det är oftast kvinnor hon målar. Kvinnor med lite skeva proportioner och breda nackar.

– Jag inspireras av skulpturer på museum. De har ofta lite knasiga proportioner, som ett litet huvud och stor kropp, precis som mina damer som har brottarnackar och små huvuden, säger Sara och lägger sista handen vid hakan på ett av de många ansikten som numera pryder Laminovävarna.

Det gamla blir något nytt, det funktionella blir konst. Där historia och framtid möts skapas det tidlösa och hållbara.

Konstverken ställs ut i Swedeses Showroom på Malmtorgsgatan 5 i Stockholm
Den 10 april är utställningen öppen för allmänheten, då har man chans att köpa konstverken.
Den 15 april kl. 10.00 släpps även ett antal konstverk till försäljning på swedese.se