februari 6 2018

Stockholm Furniture Fair 2018: Swedese presenterar ny fåtölj - Pillo av Khodi Feiz

Swedese lanserar nytt designsamarbete med internationelle formgivaren Khodi Feiz, och utökar fjolårets framgångsrika serier Mino, Button och Pond. Hyllsystemet Libri firar 10- årsjubileum med nya bord och konferensbordet Bespoke kommer i nytt utförande.

Swedese lanserar nytt designsamarbete med internationelle formgivaren Khodi Feiz, och utökar fjolårets framgångsrika serier Mino, Button och Pond. Hyllsystemet Libri firar 10- årsjubileum med nya bord och konferensbordet Bespoke kommer i nytt utförande.

Swedese har haft ett väldigt produktivt och intensivt år sedan möbelföretaget presenterade åtta framtida klassiker under fjolårets Stockholm Furniture Fair. Under 2017 har Swedese hunnit öppna ett nytt showroom på Malmtorgsgatan, inlett ett innovativt samarbete med Malmstensstudenter, haft en kreativ workshop med formgivare i fabriken i Vaggeryd, återlanserat klassisk design i Swedese Archives och fortsatt utveckla företagets vision och kreativa resa. Allt detta och mer därtill. För naturligtvis visar nu Swedese upp det som företaget sen nästan trefjärdedels århundrade kan allra bäst: utveckla och tillverka nya möbler tillsammans med internationellt kända och framgångsrika formgivare.

Möbelnyheter 2018

Pillo. Design Khodi Feiz

I sitt första samarbete med Swedese har den internationelle designern Khodi Feiz formgett en bekväm fåtölj med generösa proportioner och tidlös känsla. Pillo, som namnet antyder, ger spontant känslan av att sjunka ner i en hög av mjuka kuddar som staplas på varandra. Genomtänkt design av allt som behövs för en fåtölj staplas nu på varandra: ett nackstöd på ett ryggstöd på ett bekvämt säte på ett gungbart snurrstativ. Den rundade formen är en hyllning till tapetserarkonsten och släktskapet med Yngve Ekströms klassiska Rondino-fåtölj går inte att ta miste på. Pillo-fåtöljen finns i två olika rygghöjder och med fotpall. Rek. utpris: fåtölj låg 17 705 kr, fåtölj hög 18 895 kr, pall 6 280 kr.

Mino. Design Thomas Sandell

Mino är inspirerad av den ikoniska stolen Lamino som utgår från den mänskliga kroppens former och behov. Det är en stol som är designad för att på ett omsorgsfullt sätt värna om personen som använder den. Under 2018 adderas nu en fåtölj med fotpall, en extra bred karmstol och en karmstol på hjul i stilrena Mino-serien. Som med originalstolen är de enkla att sätta sig i och resa sig ur, lättstädade och ett bevis för att verkligt bekväma stolar också kan vara vackra. Designern Thomas Sandell har lyckats åstadkomma en ännu bättre ergonomisk standard i nya Mino karmstol XL som är 8 cm bredare än originalet. De nya hjulen gör den rullbara versionen enklare att flytta. Och trots dess lätta uttryck är fåtöljen med fotpall lika robust som den är bekväm. Rek. utpris: karmstol med hjul från 7 175 kr, karmstol XL från 7 300 kr, fåtölj från 9 750 kr, pall från 4 500 kr.

Button. Design Front

Den nya fåtöljen Button delar samma utmanande uppgift som sin föregångare, soffan Button, att passa lika väl in i ett seniort boende som i en designintresserad ung persons första egna hem. Designduon Front har på ett lekfullt sätt lyckats kreera en möbelserie som bokstavligen växer med sin uppgift. Stora träknappar som kontrasterar mot klädseln gör det möjligt att fästa kuddar, lammskinn eller andra accessoarer på soffan. På den nya, mindre fåtöljen kan man addera ett sidobord. Button är en modern tolkning av Swedeses gedigna hantverkskunnande genom åren, vilket särskilt framhävs i bruket av det klassiska böjträt där fåtöljens ben övergår mjukt i ett stadigt handtag. Vackert och samtidigt praktiskt för att lättare kunna sätta sig ner och ställa sig upp. Rek. utpris: fåtölj 16 500 kr, sidobord 3 100 kr.

Pond. Design Monica Förster

Monica Försters populära Pond-bord kommer nu med tre nya bordsskivor i ask, lackerade i nyanser som matchar de tidigare stenborden i serien. Organiskt flödande bordsskivor av trä vilar på gracila stålramar i samma färg. Den naturliga färgskalan, sand, rödbrunt och mörkgrått, förmedlar en harmonisk känsla som understryks av den eleganta materialmixen. Pond-bordens olika ytor kan kombineras med olika benhöjder och fungerar perfekt både som solitär och tillsammans i grupp. Rek. utpris: bord 7 375 kr.

Libri. Design Michaël Bihain

Det hyllade Libri-systemet formgavs av belgiske designern Michaël Bihain år 2008. Libri kan användas som en enkel hylla som lutas mot väggen likt en stege, men går även att kombinera med andra hyllor för att bilda en bokhylla längs en vägg eller som rumsavdelare. Hyllsystemets ben kan justeras individuellt för att behålla stabiliteten även på ojämna underlag. Nu tillkommer ett skrivbord och ett ståbord som kompletterar det unika hyllsystemet. Perfekt för kontor och boende på liten yta. De nya borden finns i vit- eller svartlackerad ask. Rek. utpris: ståbord 4 995 kr, skrivbord 7 950 kr.

Bespoke Angle. Design Roger Persson

Bespoke, ett enkelt och stilrent bord i minimalistisk design, har funnits i Swedeses sortiment sedan 2010 och älskats av många, både i hemmamiljö och som konferensbord. Nu har det omtyckta bordet fått nya vinklade ben, Angle, som möjliggör fler sittplatser runt bordet och ännu mer flexibilitet. Bordskivan (90 x 200) finns i flera träsorter och benen kan fås i metall eller trä. Bespoke-bordet kan även specialbeställas i andra mått. Rek. utpris: bord med träben 20 940 kr.

För ytterligare information vänligen kontakta info@swedese.se

Högupplösta bilder finns på www.trendgruppen.se/imagebank Användarnamn: din e-post, lösenord: trendpr

Om Khodi Feiz:

Khodi Feiz föddes i Iran, växte upp i USA och flyttade 1990 till sitt nuvarande hemland, Holland. 1998 grundade han Feiz Design Studio tillsammans med den grafiska formgivaren Anneko Feiz-van Dorssen i Amsterdam. Studion specialiserar sig på produkt- och möbeldesign samt strategisk design för kunder som Artifort, Cappelini, Nokia, Samsung med flera. Klarhet, koncept och kontext kännetecknar Khodi Feiz design och den har blivit tilldelad flera priser och utnämningar. Hans verk har visats i många utställningar över hela världen.

Om Swedese:

Swedese är ett familjeägt svenskt möbelföretag, grundat 1945 av Yngve Ekström m.fl. Företaget ägs idag av Anna Johansson och Julio Patino. Alla möbler, för såväl hem- och professionella miljöer tillverkas i småländska Vaggeryd och Äng med hjälp av högklassig hantverkskunskap som utvecklats in nästan trekvarts sekel. Utifrån genomtänkt och stark formgivning produceras möblerna med minimal miljöpåverkan, i syfte att hålla minst en livstid.