Material.
Material som håller måttet

Oljad ek. Vitlaserad ask. Betsad bok. Valnöt. Rotting. Fårskinn. Ull. Läder. Aluminium. Stål. Våra möbler tillverkas i genuina och gedigna material som inte bara ger en varm och ombonad känsla utan dessutom håller i decennium efter decennium.

Framför allt arbetar vi på Swedese med trä. Trä och trärelaterade företag har alltid haft stor betydelse för Småland, och på Swedese för vi den stolta och ansvarsfulla traditionen vidare genom att använda certifierat trä i rätt dimensioner för att minska andelen spill.

Vi är restriktiva med kemikalier. Tapetseringen sker med vattenbaserat lim; senast 2018 bytte vi till ett lim för formpressning som är så miljövänligt att det inte ens klassas som härdplast. Så långt som möjligt använder vi även vattenbaserade lacker i vår ytbehandling.

Valet av material är förstås avgörande för den som vill framställa möbler med hållbar kvalitet. Vi stoppar våra möbler med miljögodkänd och formbeständig polyeter som uppfyller de hårda kraven ställda av Möbelfakta, Svanen och EU Ecolabel. Våra stålunderreden innehåller ungefär 20 procent återbrukat material; aluminiumdelarna kan innehålla ända upp till 80 procent återbrukat material.

Vi granskar alla våra råvaruproducenter och kompletterar med oberoende utvärderingar genom certifieringar. bedömningssystem och miljömärkningar. Det leder till att materialen håller – och att de håller måttet, även i sin påverkan av miljön.