X

Anderssen & Voll

Läs mer

"Mellan norska Røros och Venedigs slätter finns det en stor industrikulturell spännvidd, och för oss är det en ständig inspirationskälla att ha ett nära samarbete med olika branschaktörer. Design är ett viktigt kulturellt uttryck, och det är motiverande att se hur vårt arbete blir till aktuella och relevanta objekt i människors vardag."

Anderssen & Voll är en Oslo-baserad designstudio som drivs av Torbjørn Anderssen (född 1976) och Espen Voll (född 1965).

Torbjørn är utbildad vid konsthögskolan i Bergen (1997/2002) och Espen vid SHKS i Oslo. Från 2000 till 2009 var de två av formgivarna bakom den norska designgruppen Norway Says. Designstudion Anderssen & Voll har 6 anställda. Alla kreativa processer leds av Espen Voll och Torbjørn Anderssen.

De fyra övriga medarbetarna är experter inom områden som 3D-modellering i Rhino och SolidWorks, 3D-utskrifter, fullskaliga mock-up-modeller, tekniska lösningar och framtagning av arbetsritningar. I alla våra projekt skapar vi fullskaliga, realistiska modeller, som används för att säkerställa formkvalitet och se till att varken uppdragsgivarna eller vi själva drabbas av obehagliga överraskningar i projektets slutfas.

Anderssen & Voll samarbetar med stora internationella tillverkare som &Tradition (Danmark), Magis (Italien), Lapalma (Italien), Ariake (Japan), Erik Jørgensen (Danmark), Kvadrat (Danmark) och Hem (Sverige). Vi står dessutom bakom stora delar av den danska möbeltillverkaren Muutos kollektion.

I Norge samarbetar vi med tillverkare som Fora Form, Håg och inte minst Vestre.

Espen Voll har sedan 1996 varit involverad i arbetet med att designa produkter för den norska utemöbeltillverkaren Vestre, och är en av formgivarna bakom produktfamiljer som Vroom, April, April Go och Atlas. Vi är därför väl insatta i vilka krav som ställs på urbana element i offentliga miljöer. Anderssen & Voll har också designat bänken Edo för Vestre.

Torbjørn Anderssen var anställd som professor II i möbeldesign vid konsthögskolan i Bergen mellan 2011 och 2016.

Sedan 2015 har Anderssen & Voll varit en drivande kraft bakom varumärket Nedre Foss, vilket har gett designstudion ökad insikt i värdekedjan, från idéskiss till färdigt bruksföremål.

Viktiga produkter:
”Ugo” för Lk Hjelle (Norge) 2003 (Norway Says)
”Coda” för Kvadrat (Danmark) 2004 (Norway Says)
”Plus” för Muuto (Danmark) 2005 (Norway Says)
”Mono” för LK Hjelle (Norge) 2010 (Anderssen & Voll)
”Oslo” för Muuto (Danmark) 2012 (Anderssen & Voll)
”Kipu” för Lapalma (Italien) 2014 (Anderssen & Voll)
”Tibu” för Magis (Italien) 2014 (Anderssen & Voll)
”Indoor Gardening” för Mjölk (Kanada) 2015 (Anderssen & Voll)
”Troll” för Menu (Danmark) 2016 (Anderssen & Voll)
”Saga” för Ariake (Japan) 2016 (Anderssen & Voll)
”Sequoia” för Magis (Italien) 2017 (Anderssen & Voll)
”Paperwood” för Ariake (Japan) 2018 (Anderssen & Voll)
”Pavillion” för &Tradition (Danmark) 2018 (Anderssen & Voll)

Utmärkelser:
Bruno Mathsson-priset – Norway Says, 2004
Torsten och Wanja Söderbergs pris – Norway Says, 2007

Fåtöljer

Soffor